close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Zjisti jestli Olsen dobře znáš 1)

1. srpna 2007 v 11:46 |  Testy

1) Kdy se Olsenky narodily?

a) v neděli 15.6. 1985
b) v sobotu 13.6.1986
c) v pátek 13.6. 1986
d) v pátek13.5. 1986
2) Jak se jmenova první seriál, který holky natočily ?
a) Jedeme k babičce
b) Plný dům
c) Dvě z jednoho těsta
d) Sestry na útěku
3)Kterou rukou Olsenky píší?
a) MK pravou, Ash levou
b) MK levou, Ash pravou
c) obě levou
d) obě pravou
4) Které ze sester přebrala v roce 2004 Paris Hilton kluka?
a) Mary-Kate
b) Ashley
c) Ashley, ale nepřebrala jí ho Paris Hilton, ale Pink
d) ani jedné
5) Kolik filmů Olsenky natočily?
a) 16
b) 15
c) 14
d) 13
6)Jak se jmenovaly ve filmu Jeden den v New Yorku?
a) Roxy a Jane
b) Melanie a Ema
c) Cloie a Raily
d) Raily a Roxy
7) Jaké je druhé jméno Ashley?
a) Jane
b) Fuller
c) Neller
d) druhé jméno nemá
8) Jaké je druhé jméno Mary-Kate?
a) Jane
b) Fuller
c) Neller
d) Druhé jméno nemá
9) Která z Olsenek je starší?
a) Ashley o 2 minuty
b) Mary-Kate o 2 minuty
c) Ashley o 5 minut
d) Mary-Kate o 5 minut
10) Hrály Olsenky v nějakém dílu ve filmu Charlieho andílci?
a) Ano
b) Ne
c) Chtěli, ale tu roli jim nedali

d) Roli jim nabízeli, ale sestry nechtěli přijmout
ODPOVĚDI:
1 c)
2 b)
3 b)
4 a)
5 c)
6 a)
7 b)
8 d)
9 a)
10 a)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 vikiska vikiska | E-mail | Web | 8. února 2008 v 18:33 | Reagovat

Měla jsem 1 chybu v těch filmech:o) Myslela jsem, že 16:o)

2 Ali_007:) Ali_007:) | 4. března 2008 v 15:57 | Reagovat

vzdyt jich je 16... mas tu chybu.. jestli chces vsechny ti je sem vypisu..... ale jinak supeeeeeer blogisek:)

3 Angioletto-admin Angioletto-admin | 10. března 2008 v 16:23 | Reagovat

to víš ta aktualizace =)

4 Mišullka Mišullka | E-mail | 22. října 2008 v 10:32 | Reagovat

jedna chyba ve filmech aj myslela 15 a ono 14 si budu pamatovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama